Easter in Greece
12 Apr 2023

Πάσχα, έθιμα & SIXT

Κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα και τις δικές του παραδόσεις. Είναι σύνηθες το Πάσχα πολλές ενορίες να γιορτάζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Τα πιο διαδεδομένα έθιμα είναι αυτά της Πάρου (Paros), της Κέρκυρας (Corfu), των Χανίων (Chania) και της Ρόδου (Rhodes).

 

Ένα διαχρονικό έθιμο που λαμβάνει χώρα είναι εκείνο της Πάρου. Νέοι και νέες από τα χωριά του νησιού συμμετέχουν στην αναπαράσταση της ζωής και των παθών του Ιησού στη διαδρομή της λιτανίας του Επιταφίου, αναπαριστώντας με μοναδικό τρόπο σκηνές από την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Το Μεγάλο Σάββατο, τα μεσάνυχτα συνοδεύει το «Χριστός Ανέστη» η φαντασμαγορική ατμόσφαιρα στα χωριά με κωδονοκρουσίες και πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα μέρα, γιορτάζοντας την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

 

Στο άκουσμα της Κέρκυρας, οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτούμε το γνωστό έθιμο με τα τεράστια κανάτια. Με την πρώτη Ανάσταση στις 11, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, τους «μπότηδες» από τα μπαλκόνια τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες, αφού το κόκκινο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Κέρκυρα. Το συγκεκριμένο έθιμο κάνει τον γύρο του κόσμου, αφού κάθε χρόνο παρουσιάζεται σε πολλά εγχώρια και διεθνή ρεπορτάζ. H SIXT συνιστά μια επίσκεψη στο συγκεκριμένο νησί. Και μην ανησυχείτε για το όχημά σας.

 

Κατηφορίζοντας… άλλη μια περιοχή στην οποία τηρούνται αξιοσημείωτα πασχαλινά έθιμα είναι τα Χανιά. Το Πάσχα στα Χανιά είναι μοναδικό, αφού το Μεγάλο Σάββατο σύσσωμο το νησί παρίσταται στο «κάψιμο» του Ιούδα ή αλλιώς στη Φουνάρα. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής μικροί και μεγάλοι μαζεύουν ξύλα στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών δημιουργώντας ένα μεγάλο σωρό από ξύλα και προσανάμματα, δηλαδή τη Φουνάρα. Στην κορυφή της «σωρού» τοποθετείται το σκιάχτρο του Ιούδα προκειμένου να ανάψουν τη φωτιά και να τον κάψουν για να εξαγνίσουν τις δεισιδαιμονίες που αντιπροσωπεύει. Στο «Χριστός Ανέστη» θα επιβεβαιώσετε ακόμα και στο υποσυνείδητό σας ότι βρίσκεστε στην Κρήτη όταν ακούσετε την σωρεία των μπαλοθιών, τα πυροτεχνήματα και τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα στο νέο της Ανάστασης του Χριστού.

 

Στην πανέμορφη Ρόδο γιορτάζουν το Πάσχα με τους  Καλαφούνους. Την νύχτα της Ανάστασης, μόλις χτυπήσουν οι καμπάνες, οι καλαφουνοί «παίρνουν» φωτιά και οι κάτοικοι περνούν τη νύχτα τους οικογενειακά με κόκκινα αυγά, Ροδίτικα καλτσούνια και άφθονη μπύρα, ενώ παίρνουν μεγάλη ευχαρίστηση στο να γνωρίζουν καλύτερα τους ταξιδιώτες που έρχονται να τιμήσουν το έθιμο και να το γιορτάσουν μαζί τους.

 

Σε όποια περιοχή και αν επιλέξετε να γιορτάσετε το Πάσχα, μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο της SIXT, καθώς διαθέτουμε καταστήματα σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές και σε ακόμα περισσότερες. Βρείτε γρήγορα και εύκολα το αυτοκίνητο που σας ταιριάζει. Για περισσότερες πληροφορίες, το έμπειρο προσωπικό μας είναι ανά πάσα στιγμή δίπλα σας!

 

SIXT: EXPECT BETTER!